Në matematikë, transformimi i Laplasit është një transformim i fuqishëm integral i përdorur për të kaluar një funksion nga rrafshi i kohës në rrafshin s . Transformimi i Laplasit mund të përdoret në disa raste për të zgjidhur ekuacionet diferenciale lineare me kushte fillestare të dhëna.
Së pari merrni parasysh vetinë e mëposhtme të transformimit të Laplasit:
![{\displaystyle {\mathcal {L}}\{f'\}=s{\mathcal {L}}\{f\}-f(0)}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/38c4778e0226d35ab990383602960a029c80af87)
![{\displaystyle {\mathcal {L}}\{f''\}=s^{2}{\mathcal {L}}\{f\}-sf(0)-f'(0)}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/864209046b4627ad57e2e380695e107c8f922d17)
Mund të vërtetohet me induksion se
![{\displaystyle {\mathcal {L}}\{f^{(n)}\}=s^{n}{\mathcal {L}}\{f\}-\sum _{i=1}^{n}s^{n-i}f^{(i-1)}(0)}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/0ec78bb43e6fc1df7618075c4080cf7998d3524a)
Tani marrim parasysh ED të mëposhtëm:
![{\displaystyle \sum _{i=0}^{n}a_{i}f^{(i)}(t)=\phi (t)}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/31d6f6b1b629b123eeb8e6ed4883fa25ce68e337)
me kushte fillestare të dhëna
![{\displaystyle f^{(i)}(0)=c_{i}}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/fb5e84e0a4868e792e7c81795b2d4fd69656aaa9)
Duke përdorur linearitetin e transformimit të Laplasit është e njëvlershme të rishkruhet ekuacioni si
![{\displaystyle \sum _{i=0}^{n}a_{i}{\mathcal {L}}\{f^{(i)}(t)\}={\mathcal {L}}\{\phi (t)\}}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/8021ebd9e4c0f56a8fa2024416e7a38cc862e6ea)
duke marrë
![{\displaystyle {\mathcal {L}}\{f(t)\}\sum _{i=0}^{n}a_{i}s^{i}-\sum _{i=1}^{n}\sum _{j=1}^{i}a_{i}s^{i-j}f^{(j-1)}(0)={\mathcal {L}}\{\phi (t)\}}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/3967dd75c59758605c672a1ada0a95207d560afe)
Zgjidhja e ekuacionit për
dhe duke zëvendësuar
me
jep
![{\displaystyle {\mathcal {L}}\{f(t)\}={\frac {{\mathcal {L}}\{\phi (t)\}+\sum _{i=1}^{n}\sum _{j=1}^{i}a_{i}s^{i-j}c_{j-1}}{\sum _{i=0}^{n}a_{i}s^{i}}}}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/9afee08e8dd3015de43b631c95bd3874f7b8999f)
Zgjidhja për
fitohet duke zbatuar transformimin e anasjelltë të Laplasit në
Vini re se nëse kushtet fillestare janë të gjitha zero, dmth
![{\displaystyle f^{(i)}(0)=c_{i}=0\quad \forall i\in \{0,1,2,...\ n\}}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/5d9deced0bee2f122793751b0e970aa54dc03ff2)
atëherë formula thjeshtohet duke dhënë
![{\displaystyle f(t)={\mathcal {L}}^{-1}\left\{{{\mathcal {L}}\{\phi (t)\} \over \sum _{i=0}^{n}a_{i}s^{i}}\right\}}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/9ab37a095ec0f07502a1b8d43b7679b59d346a78)
Ne duam të zgjidhim
-
me kushte fillestare dhe .
Vëmë re se
-
dhe marrim
-
Ekuacioni është atëherë i njëvlershëm me
-
Ne dalim në përfundimin se
-
Tani ne aplikojmë transformimin e anasjelltë të Laplasit për të marrë
-